Masalah kulit muka sensitif

5:51:00 PTG

Hasil carian imej untuk tumbrl girly



Assalammualaikum

Hello reades !



Banyak hari rasanya tak membebel...rindu giler dengan dunia blog nie. Meh nak kissing sikit muah muah muahhhhhh lap u blog ciput hehe. 


Ok ok korang pernah tahu tak macam mana ciri-ciri masalah kulit muka sensitif ? macam mana nak rawat masalah kulit sensitif nie hah ? hah, wanny pun ada masalah kulit sensitif juga sebenarnya. Pantang lap muka dengan tuala secara kasar sikit habis muka merah-merah then menggelupas. Kurang minum air pun salah satu dari sifat kemalasan yang wanny ada juga hihihi. Selalu terdedah dengan cahaya matahari tanpa guna Sun Block ? well kita budak pertanian buat do no je bila muka terbakar haha...kentalkan akak ! keluar pekan dengan muka bertopeng rilex je tau bhahaahah....but not now ok ! bila umur dah meningkat nie hakak dah mula menjaga muka dan kesihatan dari segi dalaman berserta luaran tau.


Ok stop merapu, meh nak share tips and info sikit dengan kengkawan sekelian mengenai kulit sensitif nie.



Ciri-ciri kulit sensitif

  • Kulit mudah merah bila terkena cahaya matahari
  • Kulit wajah terasa gatal-gatal
  • Kulit wajah menggelupas
  • Iritasi mudah terjadi di kulit wajah



Cara merawatnya

  • Hindari terlalu lama terkena pancaran cahaya matahari
  • Gunakan sabun pembersih wajah khusus untuk kulit sensitif dan ber ph 5.5.
  • Jangan menggosok wajah terlalu kasar ketika membersih wajah
  • Gunakan Sun Block ketika siang hari
  • Jauhi makanan berminyak dan berlemak. Usahakan makan makanan secara teratur
  • Minum air putih minimal 8 gelas sehari


P/S : Korang boleh share di komen sekiranya skincare yang sesuai digunakan untuk golongan berkulit sensitif ni.




Thnks for reading,

See u 












You Might Also Like

3 ulasan

  1. dulu saya pun kulit kering + berminyak. mix lagi susah sebab kita xsure mana skincare yang ok. makan un lagi laa haru. tapi memang kalau badan kita cukup air + utrisi yang sesuai kita amalkan dalam pemakanan, masalah boleh jurang. Alhamdulillah now getting better. makesure 2-3 liter air sehar. 25kg berat kita, wajib seliter air kita kene minum. :)

    BalasPadam
  2. Tk penah lg hdpi mslh ni .. Nice info :)

    BalasPadam
  3. Halo sis selamat sore,
    Kunjungi outlet kami di Produk Kecantikan Kefir..untuk lebih detailnya sis dapat melihat produk-produk kami apa saja mulai dari scrub, lotion, day cream, night cream, toner, facial dan masker yangmana sudah terdaftar di BPOM RI dan banyak testimoni dari narasumber yg sudah memakai. Silahkan check di situs kami www.produkkecantikankefir.com dan instagram di https://www.instagram.com/kefirbeautydepok/...Terimakasih dan salam sahabat kefir

    BalasPadam

Hey kiut & hensome, thnks sudi singgah ♥