RESEPI : AYAM MASAK MADU

by - 5:26:00 PTG




Assalammualaikum guys !
Apa khabar ?
Sihat ?


Ya Allah....lamanya tak menaip blog. Selalu update blog guna laptop, hari nie rasa jakun ja update blog guna handphone nie...haha


Thanks a lot kengkawan yang sudi singgah sini. Bersawang- sawang dah blog pun sebab dah lama tak berupdate huhuhu.


Ok today , wanny nak share satu resepi simple yakmat nie hoiii. Well...orang muda bujang macam kita² nie kan suka masak simple² jer uolls. 
Wanny pun first try juga sebenarnya. Alhamdulillah menjadi. So wanny sharing dengan kengkawan sekalian yer. Selamat mencuba 😉 .



BAHAN-BAHAN

• Ayam
• Bawang putih
• Bawang merah
• Halia
• Garam kunyit
• Minyak
• Bawang besar
• Tepung jagung
• Maggie cukup rasa
• Madu
• Gula merah
• Cili kering yang telah dikisar
• Garam
• Air


CARA- CARA

1) Bawang putih + bawang merah + halia - ditumbuk.

2) Perapkan ayam dengan bahan² yang telah ditumbuk serta gaulkan ayam dengan tepung jagung, garam kunyit dan tambahkan sedikit maggie cukup rasa.

3) Panaskan minyak. Goreng ayam separuh masak dan ketepikan.

4) Tumiskan lebihan bahan perapan ayam tadi bersama bawang besar.

5) Kemudian, masukkan air dan cili yg telah dikisar dan biarkan sehingga pecah minyak.

6) Seterusnya, masukkan madu, gula merah, garam secukup rasa dan kacau sehingga pekat sedikit.

7) Akhir sekali, masukkan ayam yg telah digoreng dan kacau sebati.

8) Siap untuk dihidangkan ! Selamat mencuba .


P/S : Kalau nak rasa extra pedas boleh tambah cili kering yang telah dikisar @ sos cili.


KREDIT TO : MY RESEPI















You May Also Like

1 ulasan

  1. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..
    saya sudah follow anda #125

    Jom follow blog www.iyaseo.id

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    BalasPadam

Hey kiut & hensome, thnks sudi singgah ♥